woensdag 1 september 2021

Wat is meditatieve dans?

"Meditatief is in het hier en nu zijn. Over de hele wereld bestaan er allerlei soorten meditatieve dans. Misschien wel zoveel als er mensen zijn. Wij hebben hier in het westen onder andere de sacred dance ontwikkeld met als grondlegger Bernhard Wosien, die zich liet inspireren door de klassieke dans en de volksdans.

We dansen de cirkel, de spiraal, de slinger, de lemniscaat en meer oeroude symbolen. Met de armgebaren geven we meer inhoud en betekenis aan de dans. De muziek is veelzijdig, van klassiek via pop tot wereldmuziek.

Meditatieve dans kan verbinding brengen: verbinding met de aarde, met de hemel, met elkaar en met jezelf. Dans maakt woorden even overbodig, dans is bidden met je lichaam, dans kan je boven alle beslommeringen uittillen. En die ervaring kan doorwerken in het dagelijks leven", aldus Geartrude.

Geartrude Brouwer, dansdocente, danst sacred dance sinds 1998. Zij haalde er zoveel uit dat zij ook zelf dit soort dansen graag verder wilde verspreiden en besloot docente te worden. Geartrude heeft haar opleiding tot sacred dance docente gevolgd in Zeist (2001-2004).

Meditatieve dansen zijn voor iedereen toegankelijk: met, zonder, of met een ander geloof. Het is gewoon fijn om een thema uit te diepen via dans, daar heb je immers eigenlijk geen woorden voor nodig. Daardoor is het ook heel gemakkelijk om met heel verschillende mensen samen te dansen. Dans is een universele taal!